Ogrzewanie tarasów, ogródków kawiarnianych, restauracji, palarni (kabin dla palących).
Wiele lokali gastronomicznych typu:puby ,ogródki piwne,restauracje,kawiarnie na dworze w chłodne wiosenne i jesienne wieczory nie rezygnuje już z przyjmowania gości.
Coraz częściej w tego typu lokalach montuje się elektryczne promienniki podczerwieni zwane także promiennikami ciepła lub lampami grzewczymi.Tego typu ogrzewanie jest bardzo popularne w ameryce i krajach zachodniej europy i stosowane coraz częściej już w Polsce.
Promieniowanie podczerwone działa na podobnej zasadzie jak promieniowanie słoneczne.Przykładem może być słoneczny mroźny dzień ,kiedy stojąc na słońcu odczuwa się przyjemne ciepło mimo minusowej temperatury powietrza zewnętrznego. Słońce produkuje promienie UV,promienie GAMMA,promienie X oraz promieniowanie podczerwone.Jednak tylko promieniowanie podczerwone nie jest szkodliwe dla człowieka.Promieniowanie podczerwone jest m.in. stosowane w saunach, centrach SPA i odnowy biologicznej.Ciepło wydzielane przez promienniki podczerwieni ogrzewa przedmioty które napotyka po drodze nie ogrzewając bezpośrednio powietrza.Powietrze ogrzewane jest dopiero wtórnie po odbiciu się od nagrzanych przedmiotów.
Promienniki podczerwieni mogą emitować światło, zwane są wówczas lampami grzewczymi lub mogą nie emitować światła i zwane są wówczas bezświetlnymi- ciemnymi promiennikami ciepła. Promienniki panelowe ciemne są nowoczesnymi produktami ,których powłoki grzewcze wykonane są z nano materiału i trwałość ich jest zdecydowanie dłuższa.
Ogrzewanie elektrycznymi promiennikami ciepła to:
- niskie koszty eksploatacji
- przyjemne ciepło bez konieczności wcześniejszego nagrzewania
- niskie koszty instalacji
- możliwość ogrzewania strefowego (wybranych miejsc)
- łatwe uruchomienia ogrzewania po zajęciu miejsca przy stoliku przez klientów
- brak jakichkolwiek zapachów związanych ze spalaniem paliw
- brak materiałów eksploatacyjnych w postaci butli gazowych